Kostholdet mitt med kjevelås

Ett spørsmål jeg har fått utallige ganger nå i perioden med kjeve lås er: Bi DU MÆTT? Svaret er ja, det blir jeg!
Det andre er; KANj DU VERSKELI IKKJE SPIS NÅKKA SÅM HELST? svaret der er nei, alt må være flytende, og helt uten klumper.

De første dagene hadde jeg veldig dårlig matlyst, men mamma og jeg dro allikevel innom sykehusapoteket og kjøpte noen Nutridrink. Nutridrinkene er svært næringsrike og inneholder så og si alt du trenger i ett fullverdig kosthold. Før operasjonen hadde jeg smakt bringebær yoghurtstyle – så den visste jeg var god. I tillegg kjøpe vi noen med vaniljesmak. Bringebær og vanilje ble favoritten, og de drikker jeg nesten hver dag. Jeg har prøvd flere, blant annet karamell, skogsbær, jordbær osv men de syntes jeg ikke var så god. Nutridrinkene finnes i veldig mange forskjellige smaker, og både juicebaserte og melkebaserte (jeg drikker kun melkebaserte siden jeg ble så kvalm av de juicebaserte når jeg prøve de på sykehuset).

kosthold kjevelås 1

Før jeg hadde operasjonen hadde jeg store planer om å lage mye hjemmelagede supper – og det har jeg gjort – 3 ganger. To ganger blomkålsuppe, og en gang aspargessuppe. Det har med andre ord gått veldig mye i Toro-supper. Favorittene er helt klart blomkålsuppe og fiskesuppe, men for å få litt variasjon har det også blitt noen aspargessupper og pittelitt tomatsuppe. I alle suppene har den viktigste ingrediensen vært fløte, masse fløte. Det er en genial ingrediens for å få opp energinivået i suppene, og tro meg – det trenger du! I alle fall siden Toro-suppene ikke har det største næringsinnholdet.

kosthold kjevelås 2

To av mine søte venninner kom innom på sykehuset med tidenes start-kit for kjevelås; alle typene rett-i-koppen suppene de hadde på butikken + kakao, potetmos, grøt, sugerør og paraplyer (sånn til paraplydrinker) Det var en så søt gave å få, og gav litt bedre motivasjon. i tillegg gikk jeg prøvd litt av hvert slags supper, noe som var veldig greit.

Det er vel ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i kaffe – men uheldigvis er det ikke mye næring i en god, svart, nytraktet kopp kaffe. Derfor begynte jeg og drikke iskaffe istedet – og nå er det blitt yndlingsretten min. På de verste (les:beste) dagene kan det gå nesten en hel liter iskaffe. I tillegg til den vanlige kaffen jeg nå er begynt å drikke igjen.. Farlig med kaffemaskin altså..

kosthold kjevelås 3

Siden sambo. er verdens største godtespiser og går nesten konstant rundt å tygger på noe godis –  uten unntak disse ukene med kjevelås… Så har han altså gått rundt å fristet meg hele tiden, og tilslutt måtte jeg gi etter for presset. Hvordan tenker du nok? Som en milkshake. Det har blitt utallige oreo-milkshake, karamell-milkshake, daimsjokolade-milkshake, kaffe-milkshake osv. Dette annbefales virkelig når godtesyken kommer og tar deg. Det er faktisk milkshake jeg har spist når vi har vært på cafeer som ikke serverer supper. Her i byen er det faktisk bare en restaurant/cafe som serverer suppe, og det er min gamle arbeidsplass..

I barnehyllen på butikken har de også masse godsaker og by på. Smoothiene fra Småfolk, Ellas kitchen og Hipp er virkelig verdt å prøve, slike på små poser med fargerike skru-korker. De finnes i mange, mange, mange smaker, og nesten alle er helt utrolig fantastisk god – og helt uten klumper. Flere av dem er også økologiske, består kun av frukt og er helt uten kunstige tilsetningsstoffer. super måte å få i seg frukt på, uten å må lage det selv eller trenger og vaske opp. I tillegg er det så lett å få i seg frukt-smoothien siden det er sånn sugetut på pakkene. Babygrøt med sukker og kanel på er også UTROLIG godt, å bør prøves om du har kjevelås eller ikke. Husk å kjøp den med havresmak (ikke noe ris, frukt eller annet tull)

kosthold kjevelås 4
Desverre var det ikke alt i butikkhyllene som var like godt. Tenkte jeg skulle prøve litt barnemat på glass, mose det i stavmikseren å varme det.. fikk en liten smak av «gryta» før jeg fikk most/varmet det – og ingen av de var gode. Så no go til det. Mine barn skal slippe å spise sånnt skvip, stakkars barn..

kosthold kjevelås 5

 

Yoghurt uten klumper er også en fin avveksling fra suppene, og her finnes det jo maaaange smaker, former eller fasonger og velge i. Biola er jo veldig godt, og her finner du nok også en smak du liker, og i tillegg får du i deg gode melkesyrebakterier. I kjevelåsperioden har jeg fått litt hekta på Capri Sonne – det er jo sååå godt.

Til sist har jeg spart de desidert beste «middagene» mine – nemmelig potetmos og saus. Lag en pose potetmos som normalt – gjerne litt tynnere (også her kan du bruke fløte) og så koker du en pose saus du synes er god – eks. bernaise. Sil sausen, og bland den sammen med potetmosen. Dette blir såå godt, og er utrolig mettende. Når jeg først begynte med dette var det utrolig godt med bare potetmos også, siden jeg ikke hadde smakt det på leeenge. Det beste er at du kan bruke hvordan som helst saus, krydder eller hva du nå enn liker i potetmosen. Her gjelder det bare å være kreativ, du kan bruke pizza-saus om du savner den smaken, koke opp en pose gryterett for så og sile den(eller mose den) eller noe annet du liker. jeg synes Bali-kyllinggryte var utrolig god å spise sammen med litt potetmos!

Kosttilskuddene har jeg lagt ut bilde av tidligere. Her finner du:
Proteinshake og proteintilskudd(nøytralt) – siden proteiner er kroppens byggesteiner
Kalsium og Magnesium – bra for beinbygglese
Jerntilskudd – pga. blodtap under operasjonen
Biovit / sanasol – for å få i seg nok vitaminer

kosthold kjevelås 6

For meg har det foreløbig ikke blitt noen middager i stavmikseren, og jeg tror ikke det blir det den siste uka heller. Jeg var nær ved å prøve barnemat på gladd, men det luktet og smakte forferdelig. Den andre gangen var det lapskaus – men klarte ikke helt å fullføre det. jeg synes det blir for rart siden smaken blir den samme, men konsistensen en helt annen. Nei, blendermat er ikke noe for meg.  Så på disse 5 ukene har jeg ikke spist noe kjøtt faktisk.

Nå håper jeg de som må lure har fått et bredere innblikk i kosthold med kjevelås. Har fått spørsmål om jeg ikke kunne fortelle litt om det – så er fikk du et detaljert innlegg.

3 tanker om “Kostholdet mitt med kjevelås

  1. Marte

    LIKER at du har skrevet et slikt innlegg! Har også operert kjeven nå pga underbitt og akkurat idag har det gått en uke. Jeg kjenner jeg er piss lei av smoothies og rett i koppen supper, og dette var virkelig noe jeg trengte, litt mat inspo 😉 Superfint at du har skrevet om hele prossesen også, føles godt å vite at jeg ikke er den eneste som sliter med dette, haha..

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *