Kjevelåsen er av

Åh, i går var dagen jeg hadde ventet på så lenge – dagen kjevelåsen ble tatt av. Det var en utrolig merkelig følelse. Det var skummelt, uvant og sært å skulle gape igjen. Det var faktisk så uvant at når jeg skulle snakke måtte jeg bite tennene i sammen som om kjevelåsen fortsatt var på.

Når jeg hadde reist meg opp å sto å snakket med kirurgen ble jeg sykt svimmel og varm i hodet. Plutselig kjenner jeg verden begynte å gå rundt, og jeg fortalte kirurgen at jeg var svimmel. Han dro meg bort til stolen, og sykepleierne kommer inn. Jeg var helt hvit i annsiktet, og veldig nær ved å besvime. Ikke så rart etter en natt med lite søvn, og en dag med mye stress, lite mat og store forventninger. Jeg ble liggende i stolen en god stund, verdens snilleste sykepleier (?) blandet meg ett glass med sterk saft, og ble sittende ved siden av meg å snakke en god stund før jeg gikk. Heldigvis var Sambo. på venterommet, og fikk en kompis til å kjøre oss hjem.

Det første jeg spiste når jeg fikk av kjevelåsen var en bit kokt makaroni – faktisk. Det gikk bare bra, så jeg slo på stortromma og lagde fiskegrateng til middag. Det var ubeskrivelig god, og det gikk helt fint å spise det! Derfor ble det taco-kjøttdeig, rømme, mais og litt salat til middag.

Tenne var blitt en god del missfarget etter corsodyl munnskyll – så får ta meg en tur til tannlegen når jeg kan gape ordentlig.

4 tanker om “Kjevelåsen er av

 1. Cathrine

  Hei Stine

  Jeg har lest alle innleggene dine om kjeveoperasjonen, og det er utrolig lærerikt å lese 🙂
  Jeg har gått i mange år selv og vurdert å få gjort noe med bittet- har omtrent det samme som deg. For smal overkjeve i forhold til underkjeven, så fortenna går akkurat mot hverandre men resten av underkjeven er så vidt det er underbitt.
  Tannlegene jeg har vært hos har omtrent frarådet meg i å gjøre noe med det fordi de mener det kun er jeg som ser det og at det i værste fall kan ta opp i mot 8 år før hele seansen er ferdig :-/

  Hvor lenge har du holdt på hvis du ser bort i fra ventetiden før du kom inn igjen, men fra du fikk på regulering, tiden etter operasjonen og så tida etter? Måtte du betale mye selv? Jeg tror ikke situasjonen min er krise så tviler på at jeg får så mye dekket av staten, men tenker mye på hvordan bittet er, hvordan smilet er osv så kunne gjerne tenke meg å gjort noe med det selvom jeg snart er 27 år.

  Uansett utrolig motiverende å lese om noen som har gått til det skrittet og gjort det – det er tøft!! 🙂

  Svar
  1. Stine M. R Innleggsforfatter

   Hei 🙂
   Veldig godt å høre at du fikk noe ut av innleggene mine 🙂
   Det var uten tvil et stort skritt og ta, og det det har vært mange våkne netter etter jeg tok avgjørelsen med tanker rundt dett. Kom til å bli verdt alt slitet, og «tennene er jo bra nok som de er», om det ble veldig vondt, 6 uker uten man osv. I dag er jeg utrolig glad for at jeg tok operasjonen – selv om jeg ikke har fått tannreguleringen av enda så er jeg veldig fornøyd!
   Fra jeg fikk på tannreguleringen tok det 13 måneder før jeg lå på operasjonsbordet. Men som du vet – var jo en del av for-arbeidet allerede gjort. Venting på timer og innkallinger, samarbeid med kjeveortoped og kirurg tar laaang tid – men når du først er i gang går det fort.
   Jeg betalt noen egenandeler på sykehuset (2 x trekking av visdomstenner, røntgen og samtale/konsultasjon. Så i alle fall 3 som jeg kommer på i farten,men tror det er flere) i tillegg til 4000kr hos kjeveortopeden (til nå). Går du til en offentlig kjeveortoped er det mye billigere en hva det koster hos en privat. Alt på sykehuset som innleggelse, oppholdet, operasjonen osv betaler man jo ingen ting for 🙂
   Tennene mine var jo greie før tannreguleringen og operasjonen – men bittet var jo feil. I tillegg til forskjellen mellom over og underkjeve – ble underbittet mye større når tenne ble rettere og overkjeven breiere. Operasjonen var med andre ord ikke noe jeg måtte ha – men noe jeg valgte og ta. Og jeg har ikke angret en dag på at jeg gjorde som jeg gjorde. (etter jeg fikk av kjevelåsen vel og merke.. var noen tunge dager da).

   Svar
 2. Saskia

  Hei! Jeg skal også utføre en kjeveoperasjon og fikk i dag på øverste strengen (yey 19 år og streng), men kjempe interessant å lese om din opplevelse, så kanskje jeg gruer meg litt mindre 🙂 forresten hvor lenge hadde du kjevelås? Saskia 😀

  Svar
 3. Saskia

  Så nå at du hadde i 6 uker, hehe! Husker ikke at tannlegen min sa jeg skulle ha det så lenge, så spent å se hva det blir til! Nå har jeg i hvertfall masse mat tips 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *