The beginning

Okei, her kommer hele min tannlegehistorie for de som er interessert i å lese den. For de fleste er den sikkert kjempe kjedelig. Den er ment for meg selv – eller for andre som skal ha kjeveoperasjon eller lurer på noe ang. det. 

Det hele startet for mange år siden. Jeg, som 70% av alle andre på min alder hadde blitt henvist til kjeveortoped pga. skjev tannstilling. Det første kjeveortopeden sa var; Her er det mye jobb å gjøre – og det kom det til å bli.

Det var ikke bare skjev tannstilling som var feil, bittet og kjeven hadde også en feilstilling. Overkjeven min var for smal i forhold til underkjeven – og det gjorde at jeg hadde noen problemer med tygging osv. Det første steget var jeg skulle ha en plate i ganen som jeg skulle stille på noen ganger i uka – denne skulle utvide kjeven min. Jeg hadde platen i flere år, og måtte reise 4-6 timer med båt (en vei), en gang i månen.

Senere skulle jeg ha tannregulering, og kanskje en operasjon om det måtte bli nødvendig. Tanken om operasjon ble fort glemt av en jente på ca. 10. Kjeveortopeden pensjonerte seg rundt det tidspunktet jeg ble ferdig med «plata», og jeg ble derfor flyttet over til en annen kjeveortoped. Det første møtet med den nye kjeveortopeden ble alt annet enn hyggelig.

Jeg hadde med meg mamma siden vi skulle diskutere resten av behandlingen min, men vi kan vel si det var en bomtur for oss begge. Den nye kjeveortopeden syntes ikke det var noe å endre på, tennene mine var «fine» nok som de var, så jeg skulle bare gå ut og «smile til verden». Både mamma og jeg var sterkt uenig i dette, da jeg fortsatt hadde en bittfeil, og syntes det var dumt han ikke kunne fortsette behandlingsplanen den forrige kjeveortopeden hadde laget for meg. Han rikket seg ikke, og vi måtte reise hjem igjen, jeg med tårer i øynene. Alle de turene med båt, fravær fra skoen, alle de 1000vis av kronene som hadde blitt brukt var til ingen nytte. Jeg fikk ikke engang en streng bakom tennene mine, så alt den gamle kjeveortopeden hadde gjort skled tilbake.

Etter at jeg flyttet fra hjemplassen min og til byen var jeg på de årlige tannlegekontrollene her, og jeg ble spurt av alle tannlegene jeg var hos om jeg ikke var henvist til kjeveortoped. Jeg fortalte i korte trekk det som står over her, og fortalte at det ikke var noe poeng i å dra tilbake dit igjen. Tilslutt ble jeg lei av maset av en meget pågående tannlege og assistent (som allerede hadde slått nr. til en kjeveortoped) – og da var det på`an igjen. Samme kjeveortoped, bare 5 år senere.

Da jeg kom tilbake var jeg veldig skeptisk og hadde en veldig negativ innstilling, men pipa hadde tydeligvis fått en annen lyd. Kjeveortopeden skulle inngå ett samarbeid med en kirurg – og jeg skulle endelig få den behandlingen jeg skulle hatt for flere år siden – tannregulering og deretter operasjon. Det første steget på den nye behandlingen var å trekke 4 visdomstenner, deretter skulle jeg ta kontakt med kjeveortopeden å få på tannregulering når jeg var klar for det.

Det gjorde jeg, august 2012 fikk jeg på tannreguleringen, jeg har nå hatt den ett år og noen dager – og om under 1 uker er jeg klar for operasjon. Turene til kjeveortopeden har gått veldig greit, og livet med tannregulering som 18-19 åring har gått strålende. selv om jeg enkelte dager vil dra den av med tang

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *